Serge Westercappel ( E1 )


Instructeur Serge Westercappel

Als jongetje van 4½ stond ik naast de judomat te popelen om ook mee te mogen doen. Elke woensdagmiddag sleepte ik mijn moeder mee naar sporthal om te kunnen kijken. De Sensei vertelde me keer op keer geduldig dat ik echt moest wachten tot ik 5 jaar was. Mijn grootste cadeau voor die verjaardag laat zich raden. Dit moment staat wel symbool voor hoe sport zich heeft verweven in mijn leven. Uiteindelijk ben ik bijna 15 jaar bezig geweest met judo. In deze periode heb ik ook andere sporten beoefend zoals: krachttraining, hardlopen, skaten, karate, kickboksen en zwemmen. Sport loopt als een rode draad door mijn leven en zal dat altijd blijven doen.

Krav Maga brengt alles bij elkaar. Het trainen van mijn reactievermogen en conditie, het omgaan met tegenslagen, conflicthantering en fighter spirit. Krav Maga is ook een goede aanvulling op mijn eerder opgedane ervaring en maakt de inhoud van mijn ‘rugzak’ nog completer.

Op dit moment train ik met een leuke groep mensen bij Krav4Defense in Hoofddorp. Niemand voelt zich beter dan een ander. Iedereen helpt elkaar en we proberen elkaar niet ‘stuk’ te maken, maar juist voor te bereiden op situaties die zich buiten ‘the gym’ zouden kunnen voordoen. De ene keer alleen technieken trainen, het volgende moment komt het erop aan om alles uit de kast halen om te blijven staan en niet op te geven. Dit heeft er zeker aan bijgedragen dat ik 5 jaar ‘completely hooked’ deelneem aan de trainingen, verzorgd door Ronald Koster. Na enige tijd borrelde het idee op om les te gaan geven in Krav Maga. In mei 2012 heb ik de ‘Combat & Fighter Course’ gevolgd onder leiding van Tamir Gilad GIT bij de International Krav Maga Federation (IKMF). Gedurende deze cursus heb ik ervaren dat de technieken die wij gebruiken ook daadwerkelijk effect hebben en zeker dat bereiken wat wij tijdens de training voor ogen hebben. Aan het einde van de cursus wist ik het zeker; ‘Krav Maga instructor worden is mijn volgende doel!’

In februari 2013 was het eindelijk zover dat ik kon starten met mijn nieuwe doel; het afronden van de ‘Civilian Instructor Course’. In deze 180 uur durende training van de IKMF zijn Krav Magatechnieken eindeloos herhaald. Voorts werd er aandacht besteed aan didaktiek en zijn er mentale én fysieke grenzen opgezocht en overschreden. De lessen werden achtereenvolgens gegeven door Amnon Darsa, Dan Oren, Israel Cohen en - last maar zeker niet least - Tamir Gilad. De afsluiting van de cursus was een leveltest van ruim 4 uur. In deze 4 uur was het de bedoeling om continu alle drills te laten zien die nodig zijn om voor het ‘Graduate 2 Level’ te slagen. Vanwege het feit dat ik al in het bezit was van het geteste level, mocht ik meedoen maar was een level groeien niet mogelijk. Vier dagen later mocht ik opnieuw 4 uur testen, ditmaal voor mijn ‘Graduate 3 Level’. Hiervoor ben ik geslaagd, met de complimenten van Tamir.

Kort samengevat is Krav Maga voor mij een passie en ik zou niets liever willen dan anderen laten meedelen in deze passie. Het is een passie die leuk is om te beoefenen, maar die op een dag ook een substantiële bijdrage kan leveren aan de veiligheid van jezelf en je dierbaren.

‘I may not be there yet, but I’m closer than I was yesterday’

Law enforcement instructor januari 2015